Saumur & Chinon

Augustus 2022

Mijn trip begint in de stad Angers dat stamt uit de Romeinse tijd en gebouwd is op de oevers van de Maine een prima uitvalsbasis om rondom gelegen wijnappelaties te bezoeken zoals Saumur, Savennières en Bonnezaux.

De stad noemt zichzelf ook wel de meest bloemrijke stad van Europa met veel brede, rechte straten en parken.

Een een leuk weetje; Het accent van de Angevijnen wordt door de Fransen gezien als het zuiverste Frans.

De Wijnstreek Loire kent 4 verschillende subregio's van links naar rechts zijn dat;

-Nantais

-Anjou

-Touraine

-Centre

Ik besluit de Anjou regio te bezoeken met haar middeleeuwse wijnstad Saumur genesteld in het hart van de wijnstreek en heeft ook wel de bijnaam 'parel van de Anjou' en valt meteen op door het prachtige kasteel en de omliggende wijngaarden waar druivenrassen wonen als de chenin blanc en cabernet franc die voornamelijk staan aangeplant op een bodem van kalkrijke klei en zandsteen met uitzicht op de Loire, de langste rivier van Frankrijk.

Druivenrassen die zijn toegestaan volgens de AOC Saumur en Saumur-Champigny (opgesteld in het jaar 1999) zijn de chenin blanc en cabernet franc.Cabernet sauvignon en pineau d'aunis mogen ook gebruikt worden in een assemblage maar met een maximum van 30%

In de Anjou regio heerst een koel tot gematigd maritiem klimaat, maar wel droger dan een gemiddeld maritiem klimaat door aanwezigheid van de Mauges heuvels.

 

Saumur is bekend geworden door de 'Cremant de Loire' die hier sinds het begin van de 19e eeuw wordt gemaakt van  druivenrassen als  chenin blanc, cabernet franc en de cabernet sauvignon, gemaakt volgens de 'Methode Champenoise'  een mousserende wijn die een 2e vergisting op de fles heeft gehad.

 

Wijnen uit het aangrenzende Saumur-Champigny zijn vaak iets voller en hebben soepele tannines omdat de bodem meer bestaat uit grind.

 

Waar kun je lekker eten?

Bij Auberge St Pierre. 
Ik bestel een gerecht met een bekende kaas uit de streek 'Curé Nantais' een rauwe koemelk kaas uit Nantes gewassen in de Muscadet wijn, ziltig verfijnd maar wel uitgesproken in smaak daarbij natuur ook een wijn met karakter, we gaan voor een Bourgueil van het wijnhuis Le Vau Joumier gemaakt van 100% Cabernet franc.

Op 30 kilometer oostwaarts  van de stad Saumur ligt Chinon, gelegen aan de Vienne, een zijtak van de Loire.

De AOC ligt in subregio Touraine dat verder landinwaarts ligt, waar het  koeler en natter is door grote verschillen in het weerpatroon leidt dat tot grote verschillen in oogst jaren daardoor liggen de meeste wijngaarden vaak op plekken die veel warmte en zonneschijn krijgen.

 

Chinon is één van de appellaties in de wijnstreek Loire waar Cabernet Franc de baas is.

Chinon staat meer in de schaduw van het bekendere Saumur,  De wijnen zijn doorgaans wat fruitiger en hebben minder structuur dan in Saumur (-Champigny) wijnen, daardoor toegankelijker.

 

De stad Chinon geniet vooral bekendheid om het fort waar Franse koningen hun gasten ontvingen.

Ik bezoek het wijnhuis Domaine Couly gelegen aan de rand van het wijndorp waar voornamelijk het druivenras cabernet franc staat aangeplant op schuine hellingen die gericht staan op het zuid- oosten, de bodem bestaat voornamelijk uit klei maar ook zand wat zorgt voor de nodige complexiteit in de wijn.

 

De Wijnkoopman's tip; Chinon 'Domaine René Couly 2014'

 cabernet franc is een druivenras die uitstekend kan ouderen door de hogere zuren en tannines heeft de wijn flink wat structuur met een bewaar potentieel van soms wel 15 tot 20 jaar met aroma's van zwart fruit, potloodslijpsel en sigarenkistjes.