Sommelier Reis 2024

Montagne de Reims- Valée de la Marne- Côte de Blancs

Maart 2024

Dag 1

De reis begint in de subregio Montagne de Reims met een bezoek aan het wijnhuis van Elise Bougy.

Elise een energieke wijnmaakster met veel liefde voor wijn.

inmiddels vierde generatie van het familiedomein en produceert sinds 2018 op een biologische en biodynamische manier, anders dan de vader van Elise die meer op conventionele manier werkte.

 

Elise bezit in totaal 3 hectare in

-Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs)

-Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims).

Aangeplant met Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De wijnstokken hebben een leeftijd gemiddeld 40 jaar 
De gisting vindt plaats in roestvrijstalen fusten en Franse eiken houten vaten.

Elk perceel wordt apart gevinifieerd en er word zo natuurlijk mogelijk gewerkt dus er vind geen filtering en klaring plaats en er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn.

Dag 2

De volgende ochtend een bezoek aan het Comité de Champagne waar we een lezing krijgen van PR manager Philippe Wibrotte over de laatste ontwikkelingen in de Champagne streek

 

Een flits bezoek aan het Champagnehuis van Philippe en Veronique Glavier.

Philippe de wijnmaker en derde generatie van het familiebedrijf dat wijngaarden bezit met Grand Cru classificatie en Veronique  tevens uit een familie dat al twaalf generaties bezig is met Champagne.

Als meisje was ze al bezig met snoeien, oogsten en wijnmaken.
Sinds 1995 maken zij samen wijn op het domein in Cramant 


Er staan 52 percelen aangeplant met Chardonnay in totaal 4,5 hectare in;

-Le-Mesnil-sur-Oger;

Door de kalksteenbodem krijgen we minerale, frisse smaken in de champagne 

-Oger;

Door de gunstige ligging van de wijngaarden zijn de druiven in Oger altijd als eerste rijp aangeplant op een bodem van kalk daardoor rijke aroma's en veel geconcentreerd fruit.

-Cramant;

Hier bestaat de bodem voornamelijk uit klei dat resulteert in een romige champagne met minerale toetsen.

-Avize;

Een bodem van kalk daardoor een gelaagde, rijke smaak. 

Elk dorp met wijngaarden aangeplant met chardonnay hebben een eigen karakter.

Elk perceel wordt apart geoogst en gevinifieerd in roestvrijstalen vaten in inox vaten, zodat het terroir duidelijk bewaard en weerspiegeld word in het glas. 

 

In de namiddag bezoeken we wijnmaker Maxime Ullens de Schooten van het champagnehuis Domaine de Marzilly gelegen de regio Massif de Saint-Thierry, opgericht in het jaar 2012 met zes jaar later de eerste cuvée op de markt.

De wijngaarden staan aangeplant met 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir op een bodem van zand en kalk.

Maxime werkt volgens traditionele vinificatie methodes en laat de wijnen rijpen in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. 

 

Dag 3

 

We starten de dag in het dorpje Damery gelegen in de subregio Vallée de la Marne en ontmoeten Bastien Papleux derde generatie van het  wijnhuis Goutorbe Bouillot dat opgericht is in 1911.

Het huis staat bekend voor het maken van Methode Perpetuelle wijnen , een soort solera systeem waar bij oude wijn telkens ieder jaar word gemengd met nieuwe oogst wijn.

Dit geld voor de vin clair (basis wijn) 

 

In de namiddag bezoeken wij Dominique Person

Gestart in 1999 met het maken van champagne, vierde generatie van het wijnhuis Person, zijn ouders waren wijnboeren en verkochten de druiven aan champagnehuizen. Dominique is begonnen met de productie van champagne in Vertus, Côte de Blancs aangeplant met 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir verdeeld  in Grand Cru en Premier Cru gemeentes op een bodem krijt en kalk

Er word biologisch en dynamisch gewerkt zonder gebruik van chemische middelen en er wordt gewerkt conform de stand van de zon en de maan.

Achter het wijnhuis ligt een eeuw oude clos wijngaard van 1 hectare, een ommuurde wijngaard met wijnstokken van 65 jaar oud de wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden, kruidenthee word gebruikt voor balans in de bodem.

Dag 4


Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.’ Dat zegt het huis Bollinger.

 

Opgericht in 1829  de Grand Cru en Premier Cru wijngaarden staan aangeplant met Pinot Noir en Chardonnay per druivenras en per wijngaard word de wijn apart vergist in houten vaten vanaf 5 jaar oud om later de basiswijn te assembleren.

Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger ligt  in het Grand Cru dorpje Ay.

Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de vlezige umami champagnes op hout gerijpt mede door toevoeging van  ‘vin de reserve’ een basis wijn die 5 tot 15 jaar rijpt in Magnum flessen en daarna word gebruikt voor de wijn met de 2e vergisting een methode om de wijnen beter te kunnen laten ouderen en extra complexiteit mee te geven aan de champagne.

Er is ligt een voorraad van 1 miljoen magnum flessen in de kelders van Bollinger.