Rioja

 

Augustus 2023

Vanuit Bilbao pak ik de bus naar Haro de rit duurt een uurtje.

Ik verblijf in hotel Ciudad de Haro*** op een kleine afstand van het centrum
Een gezellig hotel met een goed restaurant en zwembad.

 

Wijn werd in Spanje al ver voor de jaartelling geproduceerd.

La Rioja, het meest prominente wijngebied van Spanje  met een lengte van zo'n 130 kilometer aan beide kanten van de rivier Ebro.

Ik verblijf in de subregio ''Rioja Alta'' maar er zijn nog 2 andere subregio's  in het oosten de Rioja Baja en in het noorden Rioja Alavesa 

Rioja Baja ligt minder hoog, het klimaat is hier droger en warmer.

Ik bezoek Haro een wijndorpje wat 111.000 inwoners telt ten westen in de Rioja streek.

 

Voor de wijnkaart van restaurant Héroine ben ik altijd opzoek naar de mooiste wijnen nu zocht ik een  terroir gemaakte Rioja en geen vanille milkshake.

Dit voorjaar kwam ik in contact met Sam van wijnleverancier Andre Kerstens en hij kwam met precies wat ik zocht de;

Vina Cubillo Tinto Crianza 2015 ik was verkocht.... Met gierende banden op de wijnkaart!!! 

Dat maakt een mens natuurlijk nieuwsgierig dus ik bezocht het wijnhuis opzoek naar het verhaal achter de wijn.

R.Lopez de Heredia Viña Tondonia opgericht in het jaar 1877 door R.Lopez himself geboren in Chili

De filosofie van R.Lopez luidt dat de wijn rijpt bij de producent en niet bij de koper, zodat Rioja's 'op dronk' in de glazen terechtkomen.

Het wijnhuis ligt vlak bij het station van Haro vanwaar vroeger veel wijn naar Frankrijk werd vervoerd eerst met de trein naar Bilbao en vervolgens met de boot naar de wijnstreek Bordeaux er zijn meerdere wijnhuizen gevestigd in de buurt van het spoor zoals Cune en La Rioja Alta.

De tempranillo is met zo'n 80% de meest aangeplante blauwe druif,  de garnacha volgt op de tweede plaats met 8% aangelengd met druivenrassen als graciano en mazuelo (carignan)

Vandaag de dag staat er aan 140 ha wijngaarden aangeplant, er word samen met de natuur gewerkt en de wijnen worden zo natuur mogelijk gemaakt.

De wijngaarden bestaan uitsluitend uit bushvines die met hand worden geoogst, sommige stokken zijn 100 jaar oud verteld Adina .

Er zijn 4 verschillende wijngaarden  Cubillo 28 h.a  Bosconia 15 h.a  Gravonia 24 h.a  en  Tondonia 115 h.a.

Na de oogst begin oktober worden de druiven zachtjes gekneusd,  de alcoholische vergisting volgt in combinatie met een maceratie van gemiddeld 15 dagen op grote vaten gemaakt van Amerikaans, Spaans, Hongaars en Sloveens eikenhout.

De immens grote vaten dateren uit het jaar 1906 met een inhoud van 38000 liter, de wijn krijgt een filtering door bossen aan elkaar gebonden snoeihout en er volgt een malolactische gisting van 2 tot 10 maanden.

De assemblage vind plaats in nog grotere vaten van 60.000 liter gemaakt van frans eikenhout er word alleen geblend met wijnen van dezelfde wijngaard.

In de 140 meter lange ondergrondse tunnels staan 13:000 vaten wijn te rijpen in barriques van 225 liter voor een gemiddelde tijd van 5 jaar

De barriques worden overigens al 145 jaar gemaakt in eigen beheer waar ik ook een kijkje mag nemen.

het hangt vol met spinnenwebben in de kelders maar dat is niet voor niets want er worden natuurlijke vijanden ingezet tegen bijvoorbeeld motten... een plaag in de wijnmakerij.

 

Wijnweetje;

Sinds 1993 heeft Rioja de hoogste Spaanse classificatie DOC (Denominacion de Origen Calificada)

Er zijn vier wijntypen naar leeftijd en minimale eisen voor de wijn de markt op mag

 

-De vino joven, (jonge wijn)  een wijn die zo’n 2  jaar op fles heeft gerijpt en vooral fris en fruitig smaakt.

-De crianza            1 jaar in een gebruikt eikenhouten vat en minstens 1 jaar op fles.  

-De reserva            1 jaar in een nieuw eikenhouten vat en daarna nog 2 jaar in de fles.

-De gran reserva  2 jaar in een nieuw eikenhouten vat en daarna nog 3 jaar in de fles.