Priorat-Montsant

 

 

December 2023

 

 Ik ben in Tarragona een oost Spaanse stad aan de costa's er bestaat ook een wijnregio met de naam Tarragona D.O,

en pak de  trein naar het dorpje Falset-Marca 

Falset is de hoofdstad van deze wijnstreek Monstsant DO

het telt gemiddeld 3700 inwoners en is het grootste dorp van de omgeving waar ik tevens verblijf in hotel Lotus Priorat ***

Ik word verrast met een kamer met dakterras dat  uitzicht heeft op de bergen van de omgeving en dat met een temperatuur van 19 graden in december, een ideale bestemming voor de winter maanden.

In het oude historische centrum van Falset is de spoeling dun qua restaurants maar wil je goed eten

dan kan dat  bij restaurant 'Sport'  een klassiek Catalaans restaurant met een tal aan streek gerechten, ik ga

voor de wijngaardslakken in een saus van spliterwten en rozemarijn verrukkelijk..met warm krokant brood 

De wijnkaart is rijk en je vind er wijnen van wijnhuizen uit de regio met een prijsniveau tussen de 30 en 2000,- euro

Ik ga voor een een wijn van het wijnhuis 'Scala dei' Prior 2021.

Een wijn die ik tevens op de wijnkaart heb staan bij restaurant Héroine gemaakt van garnacha druiven met aroma's van veel rood fruit, ceder en leer.

Een wijnhuis dat al langer op mijn lijstje staat is 'Mas D'en Gil' opgericht in 1860 en nu onder leiding van Olivier geboren in België en zijn Spaanse vrouw Marta waar ik een rondleiding van krijg door de wijngaarden, wel met de auto want het landgoed bestaat maar liefst uit 120 h.a aan grond en niet alleen voor druivenstokjes maar er is ook veel ruimte voor lokale vegetatie en olijfbomen waar heerlijke olijfolie van word gemaakt.

De omgeving is een sprookje want het wijnhuis ligt op een hoogte van 400 meter, wat zorgt voor een fantastisch uitzicht.

De biodynamische wijngaarden staan voornamelijk aangeplant met garnacha (grenache) maar ook carignan en syrah voor rode wijn

voor witte wijn word voornamelijk macabeo ingezet maar ook de Grenache blanc en een beetje viognier.

De typische Priorat bodem bestaat voornamelijk uit Llicorella piguellada een bruin-zwarte leisteen soort met deeltjes kwarts, bodemsoorten  als rode zandsteen en schist komen ook vaak voor.

De druivenstokken van de grenache druif hebben voor de tijd van het jaar nog veel goudgele bladeren en dat hoort bij een laatrijpend ras verteld Marta zodra de wijnstok het sap centreert in de wortels dan laat de plant het blad los.

Er heerst een semi-continentaal klimaat door de omliggende bergen dus het maritieme klimaat van bijvoorbeeld Tarragona word buiten de deur gehouden en dat merk je duidelijk want aan de kust is het 19 graden en landinwaarts 15 graden koeler.

Vannacht heeft het gevroren maar dat is goed voor de bodem zodat er goed geploegd kan worden en daarna bemest.

Tijd om te proeven en dat samen met Olivier, Ik ben altijd benieuwd welke proefnotities de wijnmaker zelf heeft.

 

we proeven diverse witte en rode wijnen o.a;

 

Wit;

-'Bellmunt' 2022

gemaakt van de druivenrassen  60% garnatxa blanca 30% macabeo en 10% viognier heerlijk fris, mineraal maar ook vol en krachtig.

-'Coma Calcari' 2020 

100% garnatxa blanca 9 maanden opgevoed in grote eikenhouten vaten en dat proef je terug wat alle smaken zijn prachtig geïntegreerd met aroma's van venkel, ceder maar ook mineralig en en zilt doordat de druivenstokken groeien op een bodem van witte klei, door een rijping van 24 maanden op de fles is de wijn helemaal zoals ze moet zijn.

Top gemaakt!!!

 

Rood;

-'Bellmunt' 2020

gemaakt van de druiven garnatxa en carinyena met 10 maanden rijping op grote eikenhouten vaten van 3000 liter dat uit zich in een wijn bomvol rood fruit zoals frambozen, aardbeien en rode kersen...heerlijk!!

-'Coma Vella' 2018

ook van de garnatxa en carinyena druiven die groeien op een bodem van Llicorella  in de vinificatie een rijping van 12 maanden op vat waarvan 20% op barriques van 225 liter.

Door de flesrijping van 24 maanden resulteert dit alles  in wijn met lichte hout aroma's maar ook een goede balans met het rode fruit en veel complexiteit... je blijft proeven.

Fantastisch!!!

 

Wijnweetje;

Grenache is een druivenras dat vaak voorkomt in het zuiden van Frankrijk, in wijnstreken als zuid Cote du Rhone maar ook in de Languedoc. 

In Spanje heet de het druivenras 'garnacha' en 'garnatxa' is de Catalaanse naam dus ook in de wijnstreek Priorat.

De druif heeft een dunne schil met weinig kleur extractie dus wijnen uit de priorat lijken vaak  licht maar bevatten daarentegen veel smaak bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt en daardoor een hoger alcoholgehalte.

Het resultaat is vaak een volle krachtige wijn met veel body en veel geconcentreerd fruit.

'garnatxa' is de belangrijkste druif voor alle rode wijnen uit Priorat maar ook voor de rode wijnen uit  Montsant

Op de landkaart kun je volgende wijstreken voorstellen als een gebakken ei met de wijnstreek Priorat DOC als het eigeel in het midden, met Montsant DO eromheen als het eiwit, met aan de oostkant tot aan de kust Tarragona DO en aan de westkant Terra Alta DO samen met Penedes en Costers Del Segre behoren al deze wijnstreken tot de wijnregio Catalunya.