Penedès 


Druivenrassen

Xarel-lo, Macabeo, Parellada

tempranillo (ull de llebre), garnacha, 

monastrell, carinena (samsó)

Klimaat

Mediterraan

Bodem

Klei en kalk

Penedès

 

De geschiedenis van wijnstreek Penedès gelegen in de wijnregio Cataluña, waar het onderdeel van uit maakt, zo oud als de geschiedenis van Spanje zelf.

Wat de wijncultuur betreft is de wijnstreek erop vooruit gegaan. In de jaren '60 van de vorige eeuw stonden er nog veel oude druiven variëteiten aangeplant met een hoog suikergehalte  waarvan alcoholrijke wijnen werden geproduceerd, momenteel komen er veel kwaliteits wijnen uit de regio

Een andere bepalende factor in de groei van de Penedes wijnproductie was de opkomst van de mousserende wijn Cava.  Cataluña is altijd al een gebied geweest met een meer dan gemiddelde welvaart en voldoende investeringskapitaal dat heeft geholpen tot één van de beste kwaliteits-wijngebieden van Spanje.

Penedès ligt net ten zuiden van de stad Barcelona met de wijndorpjes Sant Sadurní d'Anoia gelegen in D.O Cava en Vilafranca del Penedés in D.O. Penedès In totaal beslaat de aanplant van wijngaarden zo'n 25.000 hectare.

De regio van Penedes bezit een landschap van glooiende heuvels, beschermd door de wind van bergen in de omgeving zoals de Garraf Massif en de Montserrat berg.

Eeuwenlang werd er sterke hoge alcoholische wijn geproduceerd waarvan de stijl vergelijkbaar was met een 'Vins de Paille' uit de Jura, Frankrijk tot Miguel Torres daar verandering in bracht met vroeger oogsten en heel belangrijk de koude gisting in roestvrijstalen tanks met koelregulatie zodat het gistingsproces zeer nauwkeurig kon worden gevolgd met als resultaat frisse witte en rosé wijnen.

Er werden internationale druivenrassen ingezet i.p.v oude traditionele rassen de wijnen kregen geen D.O. status i.v.m de wijnwetgeving maar vandaag de dag zijn vele rassen geaccepteerd in het systeem, de meeste wijnbedrijven hebben het voorbeeld van Torres gevolgd en hun kelderapparatuur vernieuwd. 

Momenteel is er een competitie  tussen witte wijnen uit Penedès, Rueda en Rías Baixas om de titel 'Dé Klassieke Witte Wijn van Spanje'.

Penedés ligt voor een deel in de provincie Barcelona en voor ander deel in de provincie Tarragona bestaande uit;

  • Sant Sadurní d'Anoia voor D.O. Cava wijnen
  • Vilafranca del Penedés voor D.O. Penedés wijnen

De wijngaarden kunnen liggen op grote hoogte tot zo'n 800 meter met een koeler klimaat, van de druiven die hier wonen word de beste wijn gemaakt van de wijnstreek.

Toní Carbó en Ramón Jané, beide geboren en getogen in Penedès, Catalonië, zijn al vanaf hun vijftiende bevriend. Beiden groeiden op tussen de wijnranken. Evenals hun vaders en grootvaders, die druiven verkochten aan de grote bedrijven in de omgeving, om vervolgens terecht te komen in bulkwijnen en cava voor de export. Na het voltooien van hun opleiding Oenologie gingen Ramón en Toní aan de slag in de wijngaarden.

 Vanaf het jaar 2002 maakten ze zodoende elk jaar een vat van 300 liter onder eigen beheer experimenterend met verschillende druivenrassen.

In 2006 besluiten Ramón en Toní te stoppen met het verkopen van hun druiven, samen met Mercé, de vrouw van Ramon, komt er zo een flink aantal wijngaarden op verschillende locaties beschikbaar. De afgelopen jaren hebben de wijnen van alledrie hun eigen labels gekregen om de herkomst meer te kunnen benadrukken.

De wijnen van;

  • Mercé onder het label Mass Candi
  • Ramón Jané onder eigen naam
  • Toni en zijn vrouw Anna onder “La Salada”

inmiddels produceren alledrie vanuit eigen kelder.

Ramón en Mercé starten met het maken van hun eigen wijn in hun kelder onder de naam ‘Mas Candí’. Ze willen de natuur en het landschap recht doen en gaan werken met Catalaanse druivenrassen als;

  • Xarel.lo
  • Sumoll
  • Cannonau (Grenache)
  • Parellada
  • Macabeu

Alle wijnen worden gemaakt met druiven van oudere stokken van percelen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze oude wijnstokken zorgen voor kleinere druiven met meer geconcentreerde aroma’s.

Ramón en Mercé werken vanuit de filosofie waarbij geen chemische meststoffen, insecticiden, anti-schimmel of pesticiden wordt gebruikt. Ze pletten snoeiafval, bladeren die van de ranken vallen en het gras dat in de gaard groeit, en gebruiken dat als compost. De gaarden volledig biodynamisch bewerken is geen optie, maar de effectiviteit van de biodynamische preparaten die ze gebruiken wordt steeds groter omdat de bodem steeds gezonder wordt door hun keiharde werk.

Dit alles zorgt voor minerale, frisse, zuivere wijnen, vaak met een lichtelijk ziltige afdronk. De nabijheid van de Middelandse zee brengt een verkoelende bries en de kalkhoudende bodem zorgt voor een gezonde waterhuishouding en diep gewortelde wijnstokken, de lokale druiven hebben zich door de eeuwen heen perfect aangepast aan dit micro klimaat en geven de wijnen hun Catalaanse karakter.

Mestres

 

Het oudste wijnhuis dat ik ooit heb mogen bezoeken 1312!!

Josep Mestres Manobens bracht zijn eerste fles Cava uit  op de markt tijdens de kerst van 1928, welke was geproduceerd met de druiven uit de vintage 1925.

Vanaf dat moment heeft men zich ook alleen maar toegelegd op de productie van Methode Traditionelle wijnen van de beste kwaliteit en groeide Mestres uit tot de belangrijkste old aged wine maker van cava's.


De wijnen wordende  zoals alle andere Cava's uit de regio Sant Sadurni d'Anoia gemaakt volgens de Méthode traditionelle, zoals ook Champagnes worden geproduceerd en ondergaan een zeer lange flesrijping.

Waar een fles Cava wettelijk minimaal 15 maanden op fles in de kelders van de bodega dient te rijpen, laat men bij Mestres haar jongste Cava maar liefst 42 maanden rijpen. De Gran Reserva’s rijpen hier zelfs tussen de 60 en 140 maanden!

Door de dubbele natuurkurk (men gebruikt zowel bij de eerste als de tweede flesrijping een nieuwe kurk) en de lange veroudering worden de Cavas qua stijl ook vergeleken met de witte Tondonia wijnen.