Noord-Braband

Wijngaard Dassemus ,Chaam

 Juli 2023

Vandaag bezoek ik Wijngaard Dassemus middenin de natuur van Chaam tegen de Belgische grens onder Breda.

Ik word ontvangen door Monique samen met Johan trotse eigenaren van de wijngaard sinds 2005 en krijg een rondleiding door de wijngaarden waar de druivenstokken het enorm naar hun zin hebben want de stokken staan al vol met baby druifjes.

De opbrengst is laag want monique hoopt op een liter wijn per plant.

Rondom en tussen de hybride druivenstokken zoals de schimmelbestendige solaris ,sauvignier gris en de bianca groeien diverse wilde kruiden en bloemen in de 100% biologische Brabantse wijngaard.

Door de biodiversiteit lost de natuur zelf problemen op die zich voor kunnen doen.

De natuur is de 'Big Boss' zoals het hoort...

Er word geen zwavel of koper gebruikt in de wijngaard.

 

Vervolgens naar de wijnmakerij die vol staat met RVS tanks, vaten en amphora's.

De oranjewijn krijgt rijping in een ei vormig keramisch vat afkomstig uit Italië ze laten kleine beetjes zuurstof door en geven geen smaak af anders dan bij vaten van eikenhout.

Wat proef ik?

"Ceci n'est pas un orange' 2021

deze orange is gemaakt van de solaris ,sauvignier en muscaris

de wijn is spontaan vergist met wilde gisten uit de wijngaard met deels rijping op eiken vaten en keramische amforen

ongefilterd dus lekker structuur met aroma's van gele appel,

sinaasappelschil en wilde perzik.

Check hier de druiven oogst van 2023