Friuli

Druivenrassen

Merlot, Ribolla, Friulano, Refosco en Schioppetino

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Mergel

 Juli 2023

 

Friuli-Venezia Giulla een wijnstreek in het Noord-Oosten van Italië en vooral bekend om de witte wijnen die goed zijn voor maar liefst 70% van de totale wijnproductie en bezit om en nabij 18.704 hectare aan wijngaarden.

DOC wijnen als Collio en Colli Orientali zijn het meest beroemd in de wijnregio gelegen tussen de Adriatische zee en de Dolomieten.

De wijntraditie gaat ver terug in het verleden, de Romeinen waren hier al fervente wijnmakers.  

Naast de internationale druivenrassen wordt Friuli steeds bekender om haar regionale en authentieke druiven die alleen hier verbouwd worden zoals de;

  • Friulano
  • Ribolla Gialla
  • Malvasia 
  • Verduzzo
  • Refosco
  • Schioppettino

Blancjat

 

Blancjat gelegen in het dorpje  Vito al Tagliamento de naam verwijst naar een rivier in de omgeving.
Eleonara de wijnmaker wacht ons op bij de poort van het romantische landhuis dat dateert uit de 17e eeuw wat prachtig is gerenoveerd, Blancjat is de naam voor de bevolkingsgroep die hier leefden door de de eeuwen heen.

Buiten treffen we de valkeniers bezig om duifjes weg te jagen want anders eten zij de druifjes.

De 132 hectare ecologische maar ook biologische wijngaarden staan aangeplant met druivenrassen zoals Ribolla en Pinot grigio in de Friuli Grave DOC waar vervolgens prachtige oranje wijn van word gemaakt.
We ontmoeten Alessandro die zich o.a bezighoudt met het insecten management in de wijngaard tot aan ozon behandelingen voor de bodem, er worden geen pesticiden gebruikt, de philosofie achter Lea Winery luidt "Voorkomen is beter dan genezen" en allemaal met respect voor moeder natuur.

We proeven o.a;
"Blancjat Pinot Grigio Orange"

licht koper kleurig met aroma's van vanille, rozenbottel en een vleugje sinaasappelschil...gerijpt in amfora's

Friulano

 

Friulano is het bekende autochtone witte druivenras van Friuli, ook in Slovenië zien we het ras vaak terug een druif  met een stevige schil en tot voor kort tocai friulano genoemd, maar in 2007 door de E.U verboden om verwarring met de Hongaarse Tokaji te vermijden.

 

Het is een laat rijpend ras dat in totaal circa 1.500 hectare wijngaard beslaat en hoofdzakelijk voorkomt in de belangrijkste DOC-zones van Friuli:

  • Colli Orientali
  • Collio
  • Grave del Friuli 
  • Isonzo 

 

Meestal krijgen de 100% cepage wijnen gemaakt van friulano  geen houtrijping wel word er tweede- t/m vijfdejaars eikenhout gebruikt, is de wijn geblend dan is dat meestal met de druif Ribolla Gialla.