Priorat 2023
Druivenrassen
Garnatxa Blanca, Xenin
Garnatxa, Carinyena
Klimaat
Continentaal-Gematigd/Warm
Bodem
Llicorella (Rode Leisteen+kwarts)
December 2023

Priorat heeft in 1954 een DO erkenning gekregen momenteel staat de wijnstreek samen met Rioja bovenaan de pyramide met een DOC erkening.
De Catalaanse naam voor het gebied is Priorat en de Spaanse naam Priorato.
Het gebied ligt in het noordoosten van Spanje ten noordwesten van Tarragona en het wordt vrijwel geheel omgeven door Montsant D.O.
Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw werden er voornamelijk massawijnen geproduceerd, maar vanaf de jaren 80 is men zich gaan richten op kwaliteitswijnen, de ontwikkelingen gingen snel omdat Robert Parker de kwaliteiten van dit gebied had ontdekt en de nieuwe wijnen hoge punten toekende.
Vandaag de dag behoren de wijnen uit Priorat tot één van de beste in Spanje.
Priorat heeft een bergachtig landschap, de wijngaarden liggen op hoogtes tot 700 m Wijngaarden zijn in terrasvorm aangelegd tegen de flanken van het gebergte.
De 'tijgerhuid bodem', die men hier llicorella noemt, bestaat uit rode leisteen met kleine mica (kwarts) deeltjes die de zon sterk weerkaatsen, de wijnstokken wortelen diep in de kloven van de leibodem , op zoek naar water en voedsel. Dit levert een positieve bijdrage tot de kwaliteit van de Priorat wijn.

Er heerst een eigen macroklimaat: continentaal-gematigd met koude wind uit het noorden en de warme Mistral uit het oosten. De zomers zijn lang en heet met temperaturen van 35ºC In de winter kan het dalen tot nul graden.
Vannacht heeft het gevroren maar dat is goed voor de bodem zodat er goed geploegd kan worden en daarna bemest.
De wijngaarden hebben lage opbrengsten door de arme bodem van rotsen en weinig water. Dit bevordert de kwaliteit van de wijn aanzienlijk.
Druivenrassen die zijn toegestaan voor rode wijn zijn o.a;
- Garnacha Tinta
- Cariñena (= Mazuelo)
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Syrah
Druivenrassen die zijn toegestaan voor witte wijn zijn o.a;
- Garnacha Blanca
- Macabeo (= Viura)
- Pedro Ximenez
- Chenin Blanc
- Viognier


Het wijnhuis Mas D'en Gil opgericht in het jaar 1860 en nu onder leiding van Olivier (uit België afkomstig) samen met zijn Spaanse vrouw Marta.
Ik krijg een rondleiding door de wijngaarden, wel met de auto want het landgoed bestaat maar liefst uit 120 h.a aan grond.
Het wijnhuis ligt op een hoogte van 400 meter, wat zorgt voor een fantastisch uitzicht.
De biodynamische wijngaarden staan voornamelijk aangeplant met Garnacha (Grenache) maar ook Carignan en Syrah voor rode wijn, voor witte wijn word voornamelijk Macabeo ingezet maar ook de Grenache blanc en een beetje Viognier.
De druivenstokken van de grenache druif hebben voor de tijd van het jaar nog veel goudgele bladeren en dat hoort bij een laatrijpend ras verteld Marta zodra de wijnstok het sap centreert in de wortels dan laat de plant het blad los.
we proeven diverse witte en rode wijnen o.a;
Wit;
- Bellmunt' 2022
gemaakt van de druivenrassen 60% garnatxa blanca 30% macabeo en 10% viognier heerlijk fris, mineraal maar ook vol en krachtig.
- Coma Calcari 2020
100% garnatxa blanca 9 maanden opgevoed in grote eikenhouten vaten en dat proef je terug wat alle smaken zijn prachtig geïntegreerd met aroma's van venkel, ceder maar ook mineralig en en zilt doordat de druivenstokken groeien op een bodem van witte klei, de wijn krijgt vervolgens een rijping van 24 maanden op fles.
Rood;
- Bellmunt 2020
Gemaakt van de druiven garnatxa en carinyena met 10 maanden rijping op grote eikenhouten vaten van 3000 liter, een wijn bomvol rood fruit zoals frambozen, aardbeien en rode kersen.
- Coma Vella 2018
De garnatxa en carinyena druiven staan op een bodem aangeplant van Llicorella in de vinificatie een rijping van 12 maanden op vat waarvan 20% op barriques van 225 liter.
Door de flesrijping van 24 maanden resulteert dit alles in wijn met lichte hout aroma's maar ook een goede balans met het rode fruit en veel complexiteit... je blijft proeven.