Wachau-Kremstal-Kamptal

September 2023

Ik ben in Oostenrijk met een korte tussenstop in de hoofdstad Wenen reis ik

door naar de wijnregio Niederösterreich waar mijn wijntrip begint naar

Wachau, Kremstal en Kamptal ten westen van de stad Wenen.

Vanuit het dorpje Melk start mijn trip per boot door de prachtige landschappen van Wachau waar tevens de druivenstokjes wonen van het druivenras gruner veltliner die heerlijk in de zon narijpen met reflectie van de zon aan de Donau rivier.

 

Er word vaak gezegd één van de mooiste wijnstreken ter wereld maar dat klopt zeker weten!

Aan boord proef ik gruner veltliner "Brandner" Ried Kellerweingärten.

Een volle wijn met 13,5 % alcohol dus een flinke body en veel aroma's, goed gemaakt.

overnachten doe ik in het knusse dorps hotel Zum golden Engel Fam. Ehrenreich met een een fantastisch uitzicht op

de 'Abdij van Göttweg' een hooggelegen 16e eeuwse abdij in barokstijl aan de Donau.

Op naar Langenlois waar ik het wijnhuis jurschitsch ga bezoeken.

Het uit de 16e eeuw gevestigde familie wijnhuis ligt in de wijnstreek Kamptal.

Er is veel leven in het dorp want het is oogstseizoen dus de tractoren met druiventrossen in hun achterbak rijden op en aan.

Veel van de wijnhuizen liggen verspreid in de oude dorpskern.

 

Alwin en Stefanie Jurtschitsch staan aan het roer en sinds hun de leiding hebben doen zij aan kleinere opbrengsten van druiven in combinatie met veel passie en kunde in de wijnmakerij zorgt dit voor niet mis te verstane topwijnen, die hoog in de lijstjes staan van het beste Oostenrijkse wit.

Ik krijg een rondleiding van Max  door de 15 meter diepe kelders waar veel soorten wijnen worden gemaakt zoals mousserend, orange, rood en natuurlijk wit voor zo'n 85% de vinificatie technieken zijn uiteenlopend en er wordt gebruik gemaakt van nieuw en ouder hout, amfora's en inox.

 

Op de romantische oude binnenplaats van het wijnhuis mag ik wijnen proeven en ervaren van het  druivenras grüner veltliner en allemaal van verschillende single vineyards (Ried) en cuvées maar ook met hun eigen vinificatie techniek.

De meeste bodems in de omgeving bestaan uit löss, een iets vruchtbaardere grond die ook het water iets gemakkelijker vasthoudt dat geeft de wijnen wat extra body, zonder dat de wijn zijn finesse verliest.

We bevinden ons in een koel tot gematigd continentaal klimaat met lange warme nazomers, de nachten zijn koel en dat

verklaard de medium + zuren in bijvoorbeeld een druivenras als grüner veltliner en niet vergeten de riesling druif want dan schieten de zuren naar de hoge categorie. 

Er word momenteel geoogst maar dat kan nog zeker duren tot eind oktober als het klimaat meezit natuurlijk 

Van de week verteld Max kwamen er hagelstenen uit de lucht vallen ter grootte van ping pong ballen.

 

Ik proef gemiddeld 20 wijnen waarvan hier mijn favorieten;

-Brut rosé gemaakt van gruner veltliner, sankt laurent en pinot noir de wijn ondergaat een 2e gisting op de fles en dit duurt maar liefst 16-18 maanden

prachtig rood fruit en aardse tonen.

*Er word tevens een Brut nature geproduceerd van 100% Grüner veltliner met een lie rijping van 3 jaar.

-Ried Loiserberg 2021 gruner veltliner op zijn best! de wijngaarden liggen op 400 meter hoogte en de druivenstokken staan aangeplant op een bodem van löss

dit terroir proef en ervaar je duidelijk terug in het glas.

-Ried Heiligenstein 2019 riesling van 60 jaar oude wijnstokken (reben) met een hoge intensiteit aan aroma's en smaken en een hoge complexiteit de afdronk duurt trouwens ook wel een poosje.

 

Wijnweetje;

Welke druivenrassen komen we tegen?

In de omgeving zien we voornamelijk aan

*witte druivenrassen;

-gruner veltliner

-riesling

*blauwe druivenrassen

-zweigelt

-sankt laurent

-pinot noir

 

Grüner veltliner is de signatuurdruif van Oostenrijk en 'one of my favorites'  

het is een laatrijpend ras, terroir gevoelig dat zich vaak uit in

complexe bloemige aroma's en smaken gepaard met een hoger alcohol gehalte maar ook een mooie frisheid.

 

DAC is een kwaliteitskwalificatie voor Oostenrijkse wijnen dat staat voor Districtus Austriae Controlatus

Het is opgericht in 2002 met als doel de continuïteit en de kwaliteit te beschermen zoals voorgeschreven druivenrassen, herkomstbenaming

en minimale of maximale alcohol percentage in de wijn maar ook de smaakstijl.

Alles word gecontroleerd door een speciale proefcommissie.

 

Er zijn 7 gebieden met deze kwalificatie

-Weinviertel DAC - grüner veltliner

-Traisental DAC  - grüner veltliner, riesling

-Kremstal DAC -grüner veltliner, riesling

-Kamptal DAC -grüner veltliner, riesling

-Mittelburgenland DAC -blaufränkisch

-Leithaberg DAC -grüner veltliner, chardonnay, pinot blanc maar ook blaufränkisch, zweigelt. pinot noir en sankt laurent

-Eisenberg DAC  -blaufränkisch