Vouvray & Azay-le-Rideau

 

Februari 2024

 

'Tours' de hoofdstad van de wijnregio Touraine, 

De Loire wijnstreek kent namelijk vier subregio's namelijk van west naar oost Pays-Nantais, Anjou, Touraine en het Centre.

De perfecte uitvalsbasis om appellaties te bezoeken als Montlouis, Vouvray, Azay-le-Rideau en Bourgueil die ook allemaal op mijn lijstje staan om te bezoeken.

 

Vanaf het hoofdstation Tours Centre pak ik de trein naar Azay-le-Rideau, ten zuid-westen van de stad Tours, de rit duurt 25 minuten. 

Het wijnhuis Le Sot de L'ange dat ik ga bezoeken ligt op een afstand van 1,5 kilometer afstand vanaf het treinstation maar het is heerlijk weer dus een mooie wandeling langs rivier de L'Indre.

Angélique en Quintin Bourse de wijnmakers van het domein en werken zo natuurlijk mogelijk dat geld in de wijnbouw maar ook in de wijnmakerij, er word zelfs met handen en voeten geperst... pure nostalgie!

De witte Chenin Blanc en de blauwe druif Grolleau staan het meeste aangeplant op een bodem van vuursteen wat zorgt voor de mineraliteit maar ook klei wat zorgt voor rondeur in de wijn.

De wijnen rijpen voornamelijk op oude eiken vaten, amphora's en betonnen eieren.

Le Sot de L'ange is 'Funky' maar wel goed gemaakt en zonder wijn fouten.

In de middag pak ik de bus naar Vouvray vanaf het station Avenue André Malraux

Een super mooi ritje van 30 minuten langs middeleeuwse kastelen en landhuizen langs de Loire rivier

Vouvray telt amper 3400 inwoners maar een bekende naam in de wijnwereld want de beste Chenin Blancs komen uit deze regionen.

Via Rue Victor Hérault klim ik omhoog en daar bevind zich Domaine du Clos de l'Epinay, oude ommuurde wijngaarden op de heuvelrug gelegen waarvan je kunt genieten van het mooie uitzicht over Vouvray en de omgeving.

Mooie (oude) Vouvray wijnen proeven? Domaine Guertin heeft een ruime collectie collectie aan Vouvray wijnen en ook oudere wijnen, want als de Chenin Blanc goed gemaakt is kun je het heel lang bewaren, dus ik neem er één mee van de oogst 2015 

een topjaar!

Wat proeven we?

Parcellaire 'La Goujonnière' Chenin Sec 2018

Mooi gelaagde Chenin met aroma's van gele appel, bijenwas, citrus en een zitje in de smaak

'ALZ' 2021

Gemaakt van de Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay 

25% schil fermentatie in Inox en daarna rijping op deels Inox, oude barriques en amphora's

Er word geen sulfiet gebruikt maar stikstof ter voorkoming van oxidatie.

 

Azay-le-Rideau ligt zuidelijker in een warmere lucht stroom dus de druiven hebben minder zuur dus ronder in smaak wat resulteert in zachtere, rondere Chenin blanc wijnen.

Grolleau, Gamay, Cot, Cabernet Franc worden voornamelijk ingezet voor de rode wijnen.

 

 

Wijn weetje;

De Loire vormt de overgang tussen het koudere noorden en het warmere zuiden van Frankrijk 

De Wijnstreek Loire kent veel AOC wijnen maar geen uitgebreid cru-systeem zoals bijvoorbeeld in de Bordeaux en Bourgogne dus er bestaat uiteindelijk ook geen hiërarchie.

Een AOC geeft de garantie dat een wijn in Frankrijk uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat de wijn is gemaakt volgens nauwkeurig omschreven productieregels, zodat uiteindelijk de consument de bepaalde stijl herkent in de wijn.

Le Sot de L'ange, Azay-le-Rideau

Vouvray