Vouvray
Druivenras
Chenin Blanc
Klimaat
Maritiem-Koel
Bodem
Krijt en Tuffeau (Tufsteen)
Februari 2024
De wijnstreek Vouvray heeft een AOC sinds 8 december 1936 waar uitsluitend witte wijnen voorkomen, waarvoor één druivenras is toegestaan de Chenin Blanc met een totale aanplant van 2000 ha aan wijngaarden, de bodem bestaat voornamelijk uit krijt en tufsteen.
Er worden verschillende wijntypes geproduceerd zoals;
- Vouvray Sec (droog)
- Demi-Sec (halfzoet)
- Moelleux (soms van overrijpe druiven en weelderig zoet).
- Mousserende Vouvray (gemaakt volgens de Méthode Traditionelle en vaak Vouvray Brut genoemd)
Vouvray is gelegen in de subregio Touraine aan de linkeroever van de Loire rivier.
De meeste wijnkelders zijn uitgehakt zijn in de Tuffeau Gebergtes die bestaan uit tufsteen en gebruikt worden om de mousserende Vouvray wijn te laten rijpen.
Het druivenras Chenin blanc heeft een relatief hoog zuurgehalte dus vaak geschikt om lang te bewaren mits het goed gemaakt is, van top druiven die komen van de betere wijngaarden.
Het rijpingspotentieel kan soms oplopen tot 40 jaar de wijnen zijn ook geschikt voor onmiddellijke consumptie.
Domaine du Clos de l'Epinay
Aan het einde op de heuvels van Vouvray ligt Domaine du Clos de l'Epinay waar je kunt genieten van een mooi uitzicht over de subregio Touraine
Een biologisch domein gelegen in het knusse wijndorpje Vouvray, het wijnhuis bezit 20 hectare top terroirs met bodems van van klei, kalksteen en flint stenen.
De oude muren rondom de wijngaarden worden gedeeld met bekende buren zoals Domaine Huet.
Het wijnhuis werkt biologisch en is gecertificeerd door ECOCERT er is veel respect voor de natuur en het land.
Mooie (oude) Vouvray wijnen proeven? Aan de port van het dorp bevind zich Domaine Guertin
Het wijnhuis bezit een ruime collectie aan Vouvray wijnen in meerdere oude jaargangen.
Ik proef de Vouvray Domaine Guertin 'sec' 2015
De wijn heeft veel structuur, elegantie en frisheid met aroma's granny smith appel, peer en een intense aromatische rijkdom van bloemen zoals acacia en roos) in de smaak honing, kweeperen en rijpe perzik.
Chenin blanc
De Chenin blanc is een druivenras die wordt ingezet voor het maken van droge, zoete en mousserende wijnen.
Het druivenras komt oorspronkelijk uit de Loirestreek en uitermate geschikt om edelzoete wijnen te maken van druiven die zijn aangetast door de schimmel Botrytis Cinerea.
De Chenin Blanc is vaak herkenbaar door aroma's van peer en honing, het bevat relatief veel zuren, is het goed gemaakt en van top druiven dan kan de wijn heel lang ouderen.
De zoete wijnen met een hoog suikergehalte zijn een perfect tegenwicht door een hoge zuurgraad.
In Frankrijk staat 12.000 h.a Chenin aangeplant verdeeld in o.a;
- Vouvray
- Montlouis
- Bonnezeaux
- Quarts de Chaume
- Savennières
- (Sint Nicolas de) Bourgueil
- En voor Crémant de Loire
Landen waar deze druif verder voorkomt zijn
- Verenigde Staten
- Chili
- Argentinië
- Nieuw-Zeeland
- Zuid-Afrika met een aanplant van 20.000 hectare aan wijngaarden voeger bekekend onder de naam "Steen".