Truffels Zoeken in Langhe

 

 

November 2023

Wij vliegen aan op Milaan, Italië waar we fantastisch eten bij restaurant Mamma Rosa in het centrum van de stad met uitmuntend gastheerschap van "Sujee"

We mogen een kijkje nemen in de wijnkelder van het restaurant en vinden daar twee zeldzame wijnen uit de Valle de Aosta en een top wijn uit sicilië.

-Les Crêtes van het druivenras Petite Arvine met veel fruit en mineraliteit loepzuiver!!

Van het zelfde wijnhuis een rode wijn van het druivenras Fumin, geconcentreerd paars sap met aroma's van verse pruimen en bramen.

Tot slot een parel uit de Etna, Sicilië "Cotanera" Diciassettesalme gemaakt van 100% nerello mascalese, een toppertje met aardse aroma's, kers en zeer complex heerlijk bij Capellini pasta en verse truffel.

De volgende ochtend reizen we door met de trein vanaf het hoofdstation van Milaan naar "Turijn" Porta Nuova waar wij in de ochtend wandelen door de prachtige oude binnenstad met eeuwenoude burchten en kathedralen.

Vanaf het station Porta Susa pakken wij de trein naar "Alba" de hoofdstad van de Piëmonte wijnstreek en helemaal leuk want nu is het truffelfestival gaande maar eerst eens opzoek naar het verhaal achter de eetbare knolvormige paddenstoel die onder de grond groeit.

Wij gaan gaan het bos in met echte truffel expert en de hond "Titi" een ras met de naam lagotto romagnolo die vaak worden ingezet voor de truffel jacht.

Het is 16 graden met een heldere hemel en zon wat samen met de rood/bruine bladeren van de (nebbiolo) wijngaarden zorgt voor een spectaculair najaars plaatje en de Italiaanse Alpen op de achtergrond... Beeldig.

 

"Titi" heeft een sterke reuk en vind maar liefst twee zwarte en één witte truffel van 200 gram!! in de vochtige klei bodem onder de eik,- en berkbomen.

 

We slapen B&B Il Grappolo Vacanze op een steenworp afstand van het gezellige hogergelegen dorpje "La Morra" waar we een prachtig uitzicht hebben over de heuvelachtige landstreek Langhe voor mij zeker één van de mooiste wijnstreken van  Italië .

Wijnweetje;

 

Piemonte betekent letterlijk  ‘aan de voet van de bergen'. Dus; de Alpen! 

 

Het gebied van Piemonte kun je verdelen in vier DOC zone's;

*Zuid;                     -Le Langhe met DOCG's als; Barolo, Barbaresco, Alta Langa, Dogliani en Roero Arneis.

*Midden;               -L'Astigiano met DOCG's als; Barbera D'Asti en Brachetto D'Acqui.

*Oost;                    -Il Monferrato met DOCG's als; Gavi en Ovada.

In de Gabiano DOC staat de zeldzame druif grignolino aangeplant,

het wijnhuis Somelieri produceert een 100% cepage en ervaar aroma's in het glas van gestoofd fruit, sigaren kistjes en kaneel.

*Noord/West;      -Le dominazione del Nord met DOCG's als; Gattinara en Ghemme.

maar ook verrassende wijnen uit DOC's als Boca en Colline Novaresi waar weer druivenrassen wonen als croatina, vespolina en uva rara (bonarda) de nebbiolo heet hier weer anders namelijk; Spanna.

 

Van alle wijnen in Piemonte is 2/3 rood.

De belangrijkste druif is de Nebbiolo en van alle 13 DOCG's worden er maar liefst vijf van deze druif gemaakt.

Maar de meest aangeplante druif is de Barbera en daarna de Dolcetto.

Witte druiven die het meest terugkomen in de regio zijn cortese, arneis, favorita (vermentino) en timorasso.

 Namen van dorpen als Asti en Alba zie je vaak terug op een wijnetiket in combinatie met het druivenras zoals;

-Barbera d'Alba

-Freisa d'Asti

-Dolcetto d'Asti

-Nebbiolo d'Alba