Druivenrassen

   Bobal, Garnacha, Tempranillo

Klimaat

Continentaal-Warm

Bodem

Alluviaal

Utiel-Requena

Utiel-Requena is met 33.000 h.a aan wijngaarden de grootste DO's van het wijngebied Valencia en ligt het meest landinwaarts van alle D.O wijnstreken.

Utiel-Requena ligt tussen de zee en de centrale hoogvlakte van Spanje met een continentaal warm klimaat.

Het gehele gebied is bedekt met wijngaarden tussen de 600 en 900 m hoogte en het klimaat is op La Mancha na, het op een na extreemste van heel Spanje. In de winter kan het -15 graden zijn en in de zomer extreem heet tot 40-45 gr. De wijngaarden hier worden bevloeid door de rivieren Magro en Madre en zorgen voor een alluviale bodem waar druivenrassen staan aangeplant

zoals;

  • Bobal
  • Tempranillo
  • Garnacha Tinta
  • Mersequerra 
  • Macabeo 

De wijnen uit Utiel-Requena moeten volgens de D.O minimaal 10% alcohol bevatten.


Onder het oude dorp van Requena bevindt zich nog een dorp, een labyrint van grotten uit de moorse periode die perfect waren en zijn voor de opslag van wijn.

 

Vicente Gandía

 

Vicente Gandía is opgericht in  het jaar 1885 in de wijnstreek Valencia met momenteel de vierde generatie van de familie Gandía aan het roer.

 

Het wijnhuis bezit zeer oude Monastrell-wijngaarden in strikt droge omstandigheden wat vaak resulteert in een lager rendement aan druiven maar meer concentratie in de smaak van de druiven.

 

De wijnen van Vicente Gandía rijpen vaak in een kruik, waarmee dit wijnhuis uit Valencia terugkeert naar zijn oorsprong. Duizenden jaren geleden gebruikten Grieken en Romeinen al keramische potten voor het maken van wijn maar ook voor het vervoeren en conserveren van de wijn.

De rijping word gecombineert met een veroudering in Franse eikenhouten vaten.

Rijping in een kruik zorgt voor veel frisheid terwijl veroudering in het vat de wijnen meer complexiteit geeft.

 

Ik proef de Vicente Gandía 'Ceramic Monastrell' 2020

De wijn rijpt 11 maanden in geroosterde eikenhouten vaten en  in keramische potten

Door de micro-oxygenatie  (een langzame en continue toevoer van zuurstof) behoud je de smaak van het fruit en frisheid 

Aroma's van rijpe pruimen, zoethout, kokos en vanille.

In de smaak zachte tannines en lage zuren, een lange afdronk van rood vers fruit. 

Het druivenras Bobal

 

De Bobal is een inheems druivenras dat voornamelijk voorkomt in de wijn dorpen Utiel en Requena, Het meest voorkomende druivenras is.

Het totale oppervlakte wijngaarden beslaat ruim 85.000 hectare.

 

Een sterk druivenras, bestand tegen het zeer kort snoeien van de plant (Bush Vines)

Veel blad behouden aan de plant om te beschermen tegen de felle zon is dat bij deze druif niet nodig.

Het druivenras kan tegen zeer lange periodes van extreme temperaturen, wel is de druif gevoelig voor schimmels en ziektes in de wijngaard omdat de druiven dicht op elkaar groeien.

Sinds enige tijd heeft het druivenras meer erkenning gekregen en wordt niet meer alleen gezien als bulkwijn, zeker als de wijnstokken hoger gelegen staan aangeplant (700 meter) dat

zorgt voor wijnen met een hogere zuurgraad.

 

Buiten Spanje komt het druivenras niet voor.