Februari 2024

Ik ben in de appellatie Montlouis, Loire en bezoek het wijnhuis Domaine de la  Taille aux Loups. 15 kilometer ten westen van de stad Tours.

 

Het wijnhuis staat als een poosje op mijn lijstje om te bezoeken want ben super enthousiast over de  wijn 

Domaine de la Taille aux Loups ‘Les Hauts de Husseau 2021

op mijn wijnkaart bij restaurant Heroine 

Een witte wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc 

15% krijgt opvoeding op nieuwe eiken houten vaten de rest op 1,2,3 en 4 jarig houten vaten en dat voor 12 maanden.

De houtrijping is heel subtiel toegepast want je proeft nog steeds het terroir terugkomen door het zuur krijgt de wijn energie.

 

 

In 1988 kocht Jacky Blot de wijnmaker zijn eerste wijndomein met 7 hectare wijngaard in Montlouis en werkt sindsdien op een natuurlijke manier in de wijngaard en in de wijnmakerij.

 

We hebben een uniek meso-klimaat door de ligging, ligt een wijngaard vlakbij een grote watermassa zoals rivier de Loire samen met de Atlantische Oceaan dan zorgt dat voor zachtere, constante temperaturen, als het dan vriest dan beschermt het bos van Amboise tegen vorst.

We hebben een zonnig najaar, zodat de druiven goed kunnen doorrijpen.

De bodem bestaat uit 100 miljoen jaar oude silex (vuursteen) met kalksteen wat zorgt voor een juiste vochtbalans in de druif en mineraliteit in de wijn.

 

Jacky Blot heeft ook wijngaarden in de appellatie Bourgueil ten oosten van de stad Tours en maakt daar 100% Cabernet Franc wijnen in Domaine de la Butte.