Montlouis

Druivenras

Chenin Blanc

Klimaat

Maritiem-Koel

Bodem

Silex, Klei en Tuffeau (zacht kalk gesteente)

Februari 2024

Montlouis een appellatie in de subregio Touraine van het wijngebied Loire.

De gemeente ligt op de linkeroever van rivier de Loire er word enkel witte wijn word geproduceerd,  stil of mousserend van droog tot heel zoet, allemaal met één overeenkomst..  ze gemaakt van het druivenras Chenin Blanc.

Montlouis heeft sinds het jaar 1938 een AOC wat noodzakelijk was want de wijnen werden geassocieerd met  "Vins de Vouvray" een AOC 4 k.m ten westen van de wijnstreek.

 

 
 
Ik bezoek het wijnhuis Domaine de la  Taille aux Loups. 15 kilometer ten westen van de stad Tours.
Het wijnhuis staat als een poosje op mijn lijstje om te bezoeken..

Jacky Blot is de wijnmaker, opgegroeid op het platteland metnatuurlijke producten van de boerderij

In 1988 kocht hij zijn eerste wijndomein met 7 hectare wijngaard in Montlouis met één doel dat hij de natuurlijke manier van produceren zou voortzetten.

Hij werkt sindsdien op een natuurlijke manier in de wijngaard en in de wijnmakerij maar zonder dat hij zich bekeerde tot wat hij de ‘natuurwijnkerk’ noemt.

Het wijnhuis bezit ook wijngaarden in de appellatie Bourgueil ten westen van Montlouis  en maakt daar wijnen van 100% Cabernet Franc onder de naam Domaine de la Butte.

Jacky Blot staat bekend als cultfiguur die leeft voor zijn wijnen. 

 

 

Montlouis bezit een uniek meso-klimaat door de ligging.

De wijngaarden liggen vlakbij een grote watermassa, zowel rivier de Loire als de Atlantische Oceaan zorgen voor zachtere, constante temperaturen, als het dan vriest dan beschermt het bos van Amboise tegen vorst.

Er is vaak een een najaar met veel zon zodat de druiven goed kunnen doorrijpen.

De bodem bestaat uit 100 miljoen jaar oude silex (vuursteen) en Tuffeau (zacht kalk gesteente) wat zorgt voor een juiste vochtbalans in de bodem druif maar ook invloed heeft op de  mineraliteit in de wijn.

 

Ik proef o.a; Domaine de la Taille aux Loups ‘Les Hauts de Husseau 2021

Een witte wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc druiven

15% van de wijn krijgt opvoeding op nieuwe eiken houten vaten de rest op 1,2,3 en 4 jarig houten vaten en dat voor 12 maanden.

De houtrijping is heel subtiel toegepast want je proeft nog steeds het terroir terugkomen, door het hogere zuurgehalte krijgt de wijn energie.

 

op de wijnkaart bij restaurant Heroine 

Wijnweetje

 

De Touraine is een subregio in het centrale deel van de Loire vallei met 6000 ha aan wijngaarden gelegen rondom de stad Tours.

Voor witte wijn;

  • Sauvignon Blanc 
  • Chenin Blanc
  • Chardonnay
  • Romorantin

voor rood en rosé;

  • Gamay
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Malbec (Cot) 
  • Pinot Noir

Op de noordelijke oever van de Loire in Touraine liggen de appellaties Saumur-(Champigny) en  (Saint-Nicolas) Bourgueil aan de andere kant van de rivier ligt Chinon waar het blauwe druivenras Cabernet Franc de koning is met de Cabernet Sauvignon als eventuele aanvulling.

Ten noord-oosten van Chinon ligt de appellatie Vouvray hier worden alleen witte wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc net als in de delen van de Champagnestreek bestaat de bodem hier uit krijt wat resulteert in frisse, minerale mousserende wijnen. 

In de AOC Cheverny worden Chardonnay en Sauvignon Blanc ingezet en voor de AOC Cour-Cheverny de Romorantin druif

beide appellaties liggen aan de oost kant van Vouvray.

 

Ten zuiden van Cheverny ligt de AOC Valençay gemaakt van o.a Gamay en Cot (Malbec)

Nog oostelijker liggen in de subregio Centre;  

  • Sancerre
  • Pouilly-Fumé
  • Menetou-Salon
  • Quincy
  • Reuily

Gemaakt van 100% Sauvignon Blanc

In Reuily, Sancerre en Menetou-Salon worden ook rode wijnen geproduceerd gemaakt van de Pinot Noir druif.