Hermitage & Condrieu

 Januari 2022


Lyon (Parijs in het klein) is de stad waar mijn trip begint.
De stad bezit een rijk verleden en je vind er de mooiste oude kerken, pleinen, gebouwen maar ook kastelen in de heuvels.
Op  Zondag ochtend bezoek ik diverse biologische markten die je kunt vinden langs rivier La Saône

 

Op het programma vandaag staat Hermitage en Condrieu twee appellations  gelegen in het noorden van de Côte du Rhône streek.

Vanaf het hoofdstation station Part-Dieu, Lyon pak ik de trein richting Valence en stap uit bij het dorpje Tain-L'Hermitage

Mijn trein vertrekt om 8:30 en verheug me op een rit die lijdt langs de prachtige omgeving van de Rhône Rivier.

Onderweg bij zonsopkomst bewonder ik de lichtval op de stijle heuvels van Cote-Rotie de bakermat voor de syrah druif maar ook  Chateau Grillet eens slechts 3 ha tellende AOC aangeplant met de Viognier druif binnen het Condrieu district met terrassen die liggen op 225  meter hoogte.

 

Aan beide kanten van rivier de Rhône vind je hoge stijle heuvels.

De heuvels die op het noorden zijn gericht bevinden zich in het dorp Tournon sur Rhône

waar je tevens een bezoek kun brengen aan Château-Musée de Tournon sur Rhône een kasteel uit de 14e eeuw en tevens een beschermd historisch monument.

Aan de andere zijde  van de brug vind je het dorpje Tain-L'Hermitage met de wijngaarden van Hermitage AOC die staan aangeplant met uitsluitend Syrah druiven, de blauwe signatuur druif uit het noorden van de Côte du Rhône .

Tijd voor een wandeling door de prachtige wijngaarden, het heeft vannacht gevroren want het is immers januari maar de zon schijnt dus het warmt weer kleine beetjes op.

Noord-Côte du Rhône kent een continentaal tot warm klimaat met koude lange winters en korte hete zomers 

De bodem bestaat voornamelijk uit graniet wat resulteert in complexe wijnen.

 

 het wijnhuis M. Chapoutier is gevestigd op de Avenue du Docteur Paul Durand in Tain-L'Hermitage 

Michel Chapoutier een wijnmaker die in 1990 het familiebedrijf overnam dat in uit 1808 is opgericht. 

met wijngaarden in verschillende appellations waar ik o.a de volgende wijnen proef;

 

-Condrieu ,“Invitare” 2017  Een witte wijn gemaakt van 100% viognier druiven, Goud/groen van kleur met aroma's van ananas en steenfruit  met een vleugje vanille door rijping op eikenhout.

 

-Cornas “Les Arenes” 2016 Een rode wijn gemaakt van 100% syrah druiven , Intens en in de aroma's veel rijp fruit als frambozen en zwarte bessen.

 

-Saint-Peray blanc 2019  Een witte wijn uit Saint-Péray AOC gemaakt van 100% marsanne druiven

een volle wijn met veel structuur en aroma's van gele appel, peer en honing.

 

-Hermitage ''Ermitage Greffieux'' Rouge 2018 Een rode wijn gemaakt van 100% syrah druiven met complexe aroma's van bramen, pruim ceder, truffel en zwarte peper.

 

 Dus ben je ooit in de buurt van deze regio,  bezoek dan zeker dit wijnhuis want deze smaken zul je niet snel vergeten.

Andere bekende huizen zijn E. Guigal en Ferraton Pere et Fils.

Op de terugweg naar Lyon doe ik nog een korte tussenstop in het dorpje Condrieu met de Rhône Alpes express .

De appellation heeft 164 ha wijngaarden en sinds 1940 een AOC.

De appellation Condrieu begint net even ten noorden van het dorpje zelf en loopt dan zo’n 12  km naar het zuiden

de wijngaarden liggen aan de rand van een natuurgebied, de Pilat.

Elk druivenras heeft zijn thuis plaats, voor viognier is dit hier.... aangeplant op stijle heuvels waar de druivenstokken het uitstekend naar hun zin hebben want viognier is een druivenras die veel eisen stelt aan zijn omgeving en moeilijk is te verbouwen.

Is een Condrieu goed gemaakt en van de betere wijngaarden dan kan de wijn soms ouderen tot wel 20 jaar.
 

Wijn Weetje;
Druivenrassen die voornamelijk voorkomen in het noorden van de Côte du Rhône streek zijn voor witte wijn

Viognier, roussanne en marsanne en voor rode wijn syrah.