Alba & Barolo

 

 

Oktober 2021

De ruim 2000 jaar oude stad Turijn dat een-en-al barokarchitectuur uitademt is vaak vergeten stad vergeleken met steden zoals Rome, Florence en Venetië die als één 'de' toeristische steden binnen Italië worden beschouwd.

Nu die steden inmiddels overspoeld worden met massa toerisme zie je dat de ware liefhebber de aandacht begint te verplaatsen naar steden die authentiek, boeiend en niet té druk zijn zoals Bologna,Napels Florence en natuurlijk Turijn.

 

Vanaf het hoofdstation van Turijn pak ik de trein naar Alba voor een tussenstop en lunch

en ik val met m'n neus in de boter want het is (witte) truffel seizoen in combinatie met 'HET' truffel festival 

in de winkelstraten vind je diverse delicatessen zaakjes waar vitrines buiten staan met witte truffels te koop kleine en grote tot soms wel 850,- euro per stuk!!! het is prachtig najaar weer 20 graden windstil en zon dus ik pak een terrasje 

mijn lunch; Burrata met zwarte truffel en parmaham daarbij een proeverij aan wijnen uit de wijnstreek zoals Barbera d'Alba, Barbaresco en natuurlijk Barolo.

 

Ik pak Barolo een dorp in de Italiaanse wijnstreek Piemonte ten zuiden van Turijn.

Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt beslaat ongeveer 1200 hectare 

Met buurman Barbaresco vormt Barolo het beste duo van Piemonte beide gemaakt van de Nebbiolo druif.

Barolo ruikt naar teer, truffel en rozen met in de smaak veel zuren en tannines die zachter worden bij rijping.

De wijn krijgt een duidelijke bruine kleur krijgen als hij ouder wordt.

 

Ik bezoek Vinoland in het dorp Barolo
en mag daar een Barbaresco riserva "montanabianca" 1999 proeven  SENSATIONEEL!!!

met in de aroma's tabak, leer, viooltjes en in de smaak verse truffel.

 

Wijnweetje;

in 1980 kreeg barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)  =gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming...een voor toen nog een zeer bijzondere onderscheiding

en waar de Barolo wijn aan de volgende kwalificaties moet voldoen:

    -De wijngaarden met Nebbiolo moeten aangeplant staan in Barolo of het aangewezen areaal daarbuiten.

    -Nebbiolo is het enige toegestane druivenras

   - De wijn moet minimaal bestaan uit 13% alcohol .

   - De wijn heeft minimaal twee jaar houtrijping gehad en mag pas drie jaar na de oogst verschijnen op de markt.

Dit betreft een reguliere Barolo

Voor de volgende wijnen gelden weer andere regels;

   -Barolo riserva, minimaal 3 jaar houtrijping gehad, mag pas vier jaar na de oogst verschijnen op de markt.

   -Barolo riserva special, minimaal 4 jaar houtrijping gehad, mag pas vijf jaar na de oogst verschijnen op de markt.

 

Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van de koningen en koning van de wijnen"

Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo-druif.
Dus eigenlijk ook de koning der druiven
Het sap heeft een lichte kleur intensiteit en in de smaak behoorlijk wat zuur en tannine
Bijzonder geschikt om lang te rijpen
De druif is alleen succesvol in de Piemonte, Italië door het specifieke terroir die de wijstreek bezit.