Savennières & Coteaux de Layon

 

 

Februari 2024

 

Ik ben in Angers waar mijn trip begint, de hoofdstad van de wijnregio Anjou.

Een perfecte stad als je wijnstreken wilt bezoeken zoals Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux de Layon maar ook Savennières.

De Loire wijnstreek kent namelijk vier subregio's namelijk van west naar oost Pays-Nantais, Anjou, Touraine en het Centre.

 

Vanaf het hoofdstation Angers-St Laud pak ik de trein in slechts 15 minuten naar Chalonnes-sur-Loire waar Clarisse de wijnmaker mij ophaalt vanaf het station.

We rijden langs rivier de Layon die uiteindelijk samenkomt met de Loire rivier als we aankomen bij de wijnmakerij word er druk gewerkt want vandaag worden de etiketten geplakt op de flessen in een mobiele truck, scheelt weer zo'n hele machine aanschaffen.

We wandelen door de wijngaard langs de meters hoge ommuurde wijngaarden van 'Clos des Fresnaies' eeuwen terug gemetseld

en nog steeds overeind er zijn ook schapen tussen de duivenstokjes die grazen wat resulteert dat je geen gras hoeft te maaien...slim!

Clarisse en haar broer zijn de vierde generatie van het familie bedrijf Domaine Dhommé en hebben wijngaarden in Anjou,

Savennières en Coteaux de Layon waar voornamelijk druivenrassen op de glooiende heuvels aangeplant staan zoals de witte Chenin blanc maar ook de blauwe Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en de Gamay.

De bodem in Savennières A.O.C is uitzonderlijk want het bestaat uit een combinatie van groene schist (soort leisteen) en kwarts (Bergkristal), een zeer arme bodem wat meedraagt aan de unieke smaak en complexiteit van de wijn.

De Chenin Blanc druiven uit Savennières komen uit een specifieke wijngaard 'Les Fougerais' en worden vaak al begin september geoogst, de druiven worden ontdaan van hun steeltjes en het geheel wordt geperst.

De alcoholische fermentatie gebeurd op een temperatuur van 19 graden waarop de malolactische gisting en de rijping plaats vind in de kelder op oude eiken houten barriques van 225 liter.

Jaargang 2021 heeft negen maanden gerijpt op eikenhout maar de 2022 zelfs twaalf maanden, Clarissa streeft ernaar om jaargang 2023 ook een jaar op vat te laten rijpen wat resulteert in de rokerige toast aroma's in de wijn.

Nieuwe eiken houten vaten worden ingezet voor de Cabernet Sauvignon van de wijngaard 'Les Oisselles' een tannine rijke wijn met zwart fruit en wat leer tonen.

Wat proeven we?

'Cremant de Loire' Brut

Heel knap gemaakt, het zuur is helemaal in balans met de aroma's van gele appel, brioche en citrus schil

'Chenin Blanc 'Clos des Fresnaies' 2022

Een top Chenin blanc met aroma's van peer, honing, natte wol en heel schoon gemaakt.

'Savennières 'Les Fougerais' 2022

Weer totaal anders dan 2021 maar niet ten nadelen'

aroma's van rook, vuursteen, mineraal en toast en een prachtige filmende smaak in de mond. 

Anjou 'Le Pressor Rouge' 2022

Door de maceratie met co2 veel frisse aroma's van rood fruit, munt en laurier. 

Cabernet Franc 'Les Perrays' 2022

 De wijn heeft een opvoeding gehad op oude eiken houten vaten van 600 liter 

daardoor wat rokerige aroma's met zwarte bes en groene paprika.

 

Wijn weetje;

Wijnen uit Bonnezeaux, Quarts de Chaume en Coteaux de Layon A.O.C 

staan bekend om hun zoete wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc waarvan de druiven in het najaar zijn aangetast door 

door een goed aardige schimmel met de naam 'Botrytis Cinerea' die houdt van sappige rijpe druiven

met een hoog suiker gehalte maar wel met een dunne schil waar het makkelijk doorheen komt.

Dit komt het best tot zijn recht in een klimaat van hete dagen en mist in de ochtend zodat deze schimmel het best zijn werk kan doen.

Dit Macroklimaat heerst voornamelijk onder de Loire rivier in de Anjou regio.

Boven de rivier ligt Savennières A.O.C hoger en vlakker waar het meer waait dus dan ook geen kans op mist

hier vinden we dus uitsluitend droge wijnen van de Chenin Blanc.

 

Nog één typisch druivenras uit de regio de 'Grolleau' die word vaak ingezet voor rosé wijnen uit Anjou A.O.C