Vesuvio
Druivenrassen
Aglianico, Falanghina, Piedirosso
Klimaat
Maritiem-Gematigd/Warm
Bodem
Vulkanisch
November 2022
De Vesuvius is een actieve vulkaan aan de westkust van Italië ten zuidoosten van de stad Napels.
De naam "Vesuvius" betekent rook en ligt in de vlakte van de wijnregio Campanië, het heeft een doorsnede van acht kilometer en heeft een hoogte van 1281 meter.
Aan de voet van de imposante Vesuvius vind je het wijnhuis
La Cantina del Vesuvio waar al sinds het jaar 1930 wijn word geproduceerd.
Giovanni Russo opende in dat jaar een kleine wijnmakerij, de wijngaarden staan aangeplant op een poreuze maar vruchtbare lavabodem.
Giovanni’s zoon Maurizio was zijn rechter hand en heeft bijgedragen aan de groei van het familiebedrijf.
Door een uitbarsting van de Vesuvius in 1944 bestaan er geen oudere wijnstokken dan dit jaar, er bestaan dus wel 70 jaar oude wijnstokken van het druivenras Falanghina en mag hier later ook de wijn van proeven.
De vruchtbare grond biedt voldoende mogelijkheden om ook andere druivenrassen aan te planten waar andere regionale wijnen mee geproduceerd kunnen worden.
De rondleiding wordt afgetrapt met een glas Capafresca, een frisse spumante, waarna je richting de wijnvelden wandelt. Terwijl de Vesuvius op de achtergrond voortdurend toekijkt, vertelt de gids boeiende details over onder andere de manier waarop de druiven aan de wijnstokken groeien en wijst op de rozen die om de paar meter tussen de wijnstokken groeien. De bloemen zijn hier bewust geplant om zo nog beter de gezondheid van de druivenplanten te kunnen monitoren. Wanneer er namelijk sprake is van een schimmelziekte die schadelijk kan zijn voor de druivenplanten, manifesteert deze zich eerst op de rozen. Aangezien de ziekte in een latere fase pas de druivenstokken aantast, is er vaak nog voldoende tijd om de ziekte te bestrijden.
Vanaf de wijngaarden word je naar de wijnkelder gebracht waar de gids de details van het productieproces onder de aandacht brengt. Van de enorme stalen wijnvaten waar de met de hand geplukte druiven worden opgeslagen, de persmachines waarmee de druivenschillen van de wijn worden gescheiden, tot de houten vaten waar de vloeistof geduldig wacht tot het gebotteld kan worden. Naast al deze interessante stops die je een compleet beeld geven van de werkzaamheden op een wijnboerderij, is er ook aandacht voor de geschiedenis van het bedrijf en de unieke visie die Maurizio Russo met de wijnboerderij voor ogen had, maar je komt ook meer te weten over de toekomstplannen.
wijnhuis cantina del Vesuvio waar ik zeer gastvrij word ontvangen door de eigenaar Serafino met een koel glas Capafresca rosé exta dry een mousserende wijn gemaakt volgens 2e vergisting op de fles.
Ik krijg een rondleiding over de wijngaarden rondom de Vesuvius.
Bij het wijnhuis zelf cantina del Vesuvio.
Ik krijg mooie uitleg over hun manier van wijn maken in de wijnmakerij en vervolgens een proeverette met uitgebreide lunch op het dak van het wijnhuis.
Het is 25 graden dus ik klaag niet...(uitzonderlijk voor het jaar)
Ik krijg een topwijn te proeven Falanghina Lacryma Cristi deels gelagerd op eikenhouten vaten en toch een mooi zuur ondanks de vrij zuidelijke ligging van de wijnstreek.
Een plateau met diverse lekkernijen uit de streek zelf waaronder Casatiello (gevuld brood met uitgebakken stukjes pancetta)
Verder krijg ik nog wijnen te proeven van inheemse druivenrassen zoals Piedrirosso en Caprettone heel verrassend.